Gdzie spotkać gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe przywykły do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często mieszczą się blisko obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości przypadków na wysokich drzewach lub też różnego rodzaju słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają niezwykle często nawet do 100 centymetrów długości.

Gniazda

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się takim samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Czytaj dalej Gdzie spotkać gniazda?