Kto liczy ptaki?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w licznych rejonach Polski występuje pod nazwą siwki. Jest to średniej wielkości ptak , będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje tereny prawie całej Europy. Najbardziej jednak upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji.

Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce. Ostatnimi laty obserwuje się duży spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, że w pewnych krajach nie występuje już w ogóle. Warto wspomnieć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można spotkać na terenie Europy.

Liczebność ptaków

O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w pięknym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których odpowiednia płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada również niezwykle mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają typowy żółtawy kolor.

W przypadku młodych osobników, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe. Do pierwszego roku życia, ptaki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych także sterówkami. W przypadku osobników starszych można zobaczyć na piórach ciemną plamę oraz dużo bardziej ostre zakończenie. Największa długość ciała kraski zwyczajnej to około 32 centymetry, natomiast rozpiętość skrzydeł tego gatunku mieści się w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie nie jest w większości przypadków większa niż 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *